OPPGRADERING AV WEBSIDE TIL HTTPS (SSL) 2017
Søkemotoroptimalisering har virkelig tatt en ny retning i 2017 med implementering av AMP, Mobile first, og SSL HTTPS bonus hos Google og andre søkemotorer.
Selv om endringene har vært meget krevende for mange webadministratorer og webutviklere har endringene gitt seriøse aktører en fordel mens useriøse leverandører er nesten filtrert ut.
Et av de store endringene i 2017 er bonus for sikre websider med SSL sertifikater. For å forklare det ganske enkelt så er SSL en identifikasjon av websiden for å bevise at den er hva den sier den er. Ved å aktivere https: med moderne krypteringssytemer forsikrer man seg mot tyveri av data, spesielt over WIFI. Data som sendes mellom nettleser og server blir kryptert slik at en tredjepart som observerer dataoverføringen får problemer med å lese innhold av data.
Google har sagt at https sider får en bonus, men omfanget av hvor stor denne bonusen er opp til spekulasjon. Data viser at noen sider virkelig har tapt plassering der vi har sett fall fra 1-3. plass til side 2 og 3. Viktigheten av https er meget viktig for sider som samler inn data fra bruker, som betalinger, innlogging og lignende.
Nettlesere varsler brukere
Firefox, Chrome, Safari, Microsoft Edge og Opera er bare noen av nettleserne som har skrudd på SSL varsel, der du blir advart mot at data kan leses av tredjepart hvis denne ikker er skrudd på.
Nettleseren krever at alle scripter\programkoder, eksterne linker og eksterne bilder er over https sikker forbindelse for at denne skal være godkjent for å kunne vise sikkerhetslås på nettadresse panelet.
Varslene på innloggingssider og sider med kontaktformer kan være meget skremmende for besøkende. Med beskjeder som, denne nettsiden kan ikke verifiseres og kan prøve å stjele data. Med rød skrift og markering av nettaddresse panel i rødt kan dette altså skremme bort de fleste som ikke helt forstår hva dette dreier seg om.
Hvordan aktiverer jeg https og SSL sertifikat på min nettside?
- Du må skaffe et gyldig serfitikat av en godkjent leverandør. Per i dag er det flere som kan levere dette i Norge, bl.a. Buypass Norge. Ellers kan du skaffe dette fra flere leverandører internasjonalt. Noen vi kan nevne er Commodo eller GoDaddy.
- Sertifikatet inneholder 3 deler. SSL Certificate, SSL key og SSL Certificate Authority / Intermediate. Disse må legges til i nettsidens server og brukes til å kryptere inngående og utgående data. Flere webhotell leverandører kan hjelpe med å legge til denne informasjonen på din server uten kostnad.
- Etter at sertifikatet er installert og fungerer må alle eksterne linker endres til https:// eller // som automatisk velger gjeldende adresse prefix. Du kan altså kun bruke bilder fra https sider og det samme gjelder CDN løsninger.
Prosessen kan være meget omfattende for større webside og nettportaler som har tusenvis av lenker ut. Mange har i sin tid aldri tenkt på å måtte endre bildeadresser og har dermed hardkodet inn f.eks http://enside.no/bilde1.jpg på sin side.
Ofte vil det være en god løsningen å masse endre hardkodede lenker via SQL eller FTP.
Kontakt oss for rådgivning på din nettside og en gratis pristilbud på implementering av SSL.
This post is also available in: Norsk bokmål