Hvordan lage en hjemmeside selv

Hvordan lage en hjemmeside selv

Hvordan lage en hjemmeside selv

En nettside, også kalt webside, er et dokument som egner seg for World Wide Web, kan åpnes gjennom en nettleser og vises på en dataskjerm.De fleste nettsider inneholder tekst, grafikk, og består av hypertekst i form av tekst markert med et markeringsspråk (som HTML eller XHTML) som gjør det mulig å navigere fra og til andre sider eller mellom seksjoner. En enhetlig samling av nettsider under samme domenenavn kan utgjøre et nettsted. Nettsider har vanligvis navigasjon for å kunne komme seg videre til andre nettsider på nettstedet.

Overføringen av data leses som oftest av ved bruk av en nettleser som henter filer på Internett. Nettlesere kan også hente filer fra lokale datanett eller brukerens egen datamaskin. Kommunikasjonen foregår vanligvis over hypertekstoverføringsprotokollen HTTP.

En nettside kan bestå at en manuelt skrevet HTML/XHTML lagret på en webserver, dette kalles en statisk nettside. Nettsider kan også være dynamiske hvor en webserver konstruerer et HTML/XHTML dokument med hjelp av en serverside programmeringsspråk slik som PHP eller ASP.NET.

Hvordan lager man en hjemmeside web

Dynamiske nettsider kan også konstrueres med hjelp av JavaScript gjennom metoder som AJAX hvor serveren sender XML eller JSON til nettleseren.

For å styre den grafiske presentasjonen (utseendet) på nettsider blir det ofte brukt stilark (CSS).

På norsk forveksles ordet nettside av og til med nettsted, ved at språkbrukere er upresise på om de refererer til alle nettsidene på et domene, eller om de refererer til bare en enkelt side. Dette tilsvarer omtrent å blande hva som er hva av en bokside og en bok.

For den som er kjent med Microsoft Exel, kan det hele sammenlignes med et exel ark. Hvert enkelt side er en ark med innhold og alt av data lagres på webserver og lastes hver gang en besøkende kommer til siden. Det finnes nesten ingen begrensning på antall sider som kan lages og tekniske kapasiteten ligger på milliarder.

mqsql-mariadb begrensninger

Server begrensninger og verdens største servere

Mysql InnoDB storage engine har en begrensning på 64 Terabytes og rad begrensning på 1,073,741,824 rader.

Mysql opplyser også kjennskap til databaser med 200.000 tabeller og over 5 milliarder rader. Siden en rad teoretisk kan være en webside er det da snakk om mulighet for 5 millarder sider på en server. Selv om slike store databaser krever tilpassede løsninger, er altså det lite begrensning.

Google og Facebook bruker i dag egenutviklede løsninger basert på LAMP som står for Linux, Apache, MySQL, and PHP. Fra data tilgengelig vet vi også at disse løsningene kan håndtere millioner av visninger per sekund. Facebook hadde tilbake i 2009 over 30.000 servere og Google rundt 900,000 i 2013. Googles servere brukte i den tid 260 million watts strøm som sto for 0.01% av den globale energi forbruken, dette er nok til å gi 200.000 hjem konstant strøm

Alternativer

Sider kan lages enkeltvis med HTML5 format eller brukervennlige CMS løsninger kan benyttes. Mange hybride lag din egen webside løsninger er tilgjengelig i dag som WIX, One.com og utallig mange Hosting løsninger.

Wix har i de siste årene investert mye i markedsføring og kan være en grei løsning for nybegynere, men kan trygt frarådes for de som virkelig ønsker seg en kraftig webside med gode plasseringsmuligheter på søk, eller faktisk lære webutvikling, noe som wordpress og andre CMS kan tilby.

 

 

This post is also available in: Norsk bokmål